Изложбата Истинност, Доброта, Търпение
Изложбата Истинност, Доброта, Търпение / Дарик Добрич
Международната художествена изложба „Истинност, Доброта, Търпение” бе открита днес в Културен център "Двореца" в Балчик. Основоположник и един от основните художници в изложбата е професор Кунлун Джан, завършил Института по изкуства на Китай със специалности "техники на рисуване с маслени бои", "китайска живопис" и "скулптура". Сбирката е създадена през 2003 година.

изложба Двореца
Дарик Добрич

Изложените 20 платна пресъздават истории и събития, свързани с древната китайска практика за самоусъвършенстване Фалун Гонг (известна още с името Фалун Дафа). Фалун Гонг се базира на универсалните принципи на Вселената - истинност, доброта и търпение. Последователите на тази практика обаче са преследвани и малтретирани в Китай и картините пресъздават тези гонения. Самият проф. Джан е бил многократно арестуван и измъчван и е лежал в затвор. Благодарение на приятели и на канадското правителство е освободен през 2001 година.

Изложбата се обогатява непрекъснато с нови творби. Тя е гостувала в 800 града в над 50 държави в света, както и в Европейския парламент. В България идва от Гърция и ще остане 3 месеца. Тук са само част от творбите. 

изложба Двореца
Дарик Добрич

Експозицията е определяна като своеобразно възраждане на красотата и изяществото на ренесансовото изкуство. Авторите са творци, обединени около проф. Джан, някои от тях  емигранти, живеещи в САЩ, Канада, Тайван, Тайланд и Япония. Те пресъздават лично преживени истории или споделени им от практикуващи учението Фалун Дафа от целия свят.

Изложбата ще остане в Каменната зала на „Двореца” до 8 април.

изложба Двореца
Дарик Добрич