В Балчик започва 4-ият хоров фестивал Черноморски звуци
В Балчик започва 4-ият хоров фестивал Черноморски звуци / Дарик Добрич, архив

В Балчик започва четвъртото издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци". От 4 до 8 юни край морето ще се съберат 19 хорови състава с над 500 участници от България, Гърция, Румъния, Турция, Италия, Германия, Франция и Дания.

Откриването е тази вечер от 20.30 ч. в Двореца, където се провеждат и концертите. Утре предстои от 16.00 ч. конкурсна програма - академични хорове и от 19.30 ч. - фолклорни състави. На 6 юни от 16.00 ч. отново се състезават академични хорове; а от 19.30 ч. самостоятелен концерт ще изнесе Софийски камерен хор „Васил Арнаудов".
Гала конмцертът е на 7 юни от 19.00 часа.

По време на фестивала се организират хорови работилници, в които отделните формации ще изградят огромни фестивални хорове. По традиция и тази година на финала повече от 500 певци ще изпълнят Химна на град Балчик, който е и музикална емблема на събитието.

За четвъртото издание на фестивала в Белия град ще пристигне Амброш Чопи - изтъкат композитор, който ще ръководи ателие за съвременна словенска музика, поставяйки своя творба. Дългогодишният педагог и диригент на хора на НУФИ "Филип Кутев" в гр.Котел Катя Барулова ще работи с всички гости от фолклорните състави.

През 2014 г. фестивалът се посвещава на 100 години от създаването на балчишкия смесен хор „Черноморски звуци" и 80 години от рождението на именития български композитор проф. Иван Спасов.

Организатори на форума са сдружение „Музикален свят-Балчик", Община Балчик и читалище "Паисий Хилендарски-1870". Събитието ще премине под патронажа на кмета Николай Ангелов и с партньорството на ДКИ КЦ „Двореца", Университетска ботаническа градина, Български хоров съюз, Съюз на българските композитори и Съюз на българските музикални и танцови дейци, фондация „Иван Спасов".

Фестивалните концерти ще могат да се гледат Оn-line в web страницата на фестивала в реално време. Входът за всички събития е свободен.