Ученици от ФСГ дискутираха по темата Книгите създават мостове
Ученици от ФСГ дискутираха по темата Книгите създават мостове / netinfo

С дискусия на тема „Книгите създават мостове”, учениците от Европейски клуб EUREKA при Финансово-стопанска гимназия «В. Левски» отбелязаха Световния ден на книгата и авторското право и Европейския ден на солидарността между поколенията.
В залата на сектор "Краезнание"  на Регионална библиотека „Дора Габе”, младежите се срещнаха с възрастни интелектуалци,  библиотечни служители, лингвисти и представители на Общинския информационен център и разговаряха с тях за литературните вкусове на различните поколения, за електронните книги и бъдещето на четенето. Основна тема на разговора бе «E-Readers и E-Books. В състояние ли са да изместят «обикновените» книги? Еуфорията на новото срещу традицията». 

Млади и възрастни дискутираха за необходимостта от електронните книги, за развитието на технологиите и неизбежната поява на алтернатива на «традиционното» четене. Особено внимание бе обърнато на предимствата на електронните издания пред «обикновените», както и на техните недостатъци.

След едночасова дискусия присъстващите се обединиха около мнението, че традиционните книги не могат напълно да бъдат изместени от електронните и че двете форми винаги ще съществуват паралелно и взаимно ще се допълват. Електронните издания пестят ресурси, позволяват неограничен достъп и бързи препратки, ала очарованието от допира с хартията и писаното слово не може да бъде отнето от електрониката. В този смисъл книгите създават мостове както между поколенията, така и между отделните предпочитания на читателите, бе подчертано в заключение

Дискусията бе предшествана от кратка викторина за европейските езици, която бе посрещната с голям интерес от гимназистите и възрастните читатели.