Тримата, поругали портрети на велики българи, отстранени от училище

Тримата, поругали портрети на велики българи, отстранени от училище
Тримата, поругали портрети на велики българи, отстранени от училище / Дарик Добрич

Трите момчета, поругали портрети на велики българи на снимка във Фейсбук, са наказани с възможно най-тежкото за тях наказание – преместване от дневна форма на обучение в самостоятелна. Решението е взето на педагогически съвет в Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич този следобед, съобщи началникът на РИО Петър Петров.

Тримата единадесетокласници няма да ходят на училище и ще имат право да се явят в края на учебната година на изпитни сесии, като се подготвят самостоятелно. Не е било възможно преместване в друго учебно заведение, защото на територията на Добричка област няма друга гимназия с такъв профил, поясни Петров.

Председателят на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Росица Добрева заяви пред Дарик, че очаква от училището да изпратят до нея предложение за образуване на възпитателно дело в Детската педагогическа стая и за вземане на възпитателни мерки спрямо тримата ученици. Личното мнение на Добрева е, че те трябва да положат общественополезен труд в полза на общината и че с тях трябва да работи психолог.

„Обидена съм на тези деца, явно, че са искали някаква глупава сензация да направят и после са осъзнали какво е станало. Те много съжаляват, с тях в момента работят психолози", заяви директорката на гимназията Снежана Жечева.

Училището днес посети зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. Той поиска тримата да бъдат изключени и преместени в друга гимназия и прокуратурата да се сезира, както в случая с песента на Мишо Шамара.