Трета смяна на адвокат отложи дело срещу контрольор на пътни такси
Трета смяна на адвокат отложи дело срещу контрольор на пътни такси / netinfo

Трета смяна на адвокат стана причина Добричкият окръжен съд да отложи наказателното дело срещу контрольора на пътни такси Валери Ангелов. Той е обвинен за причинени на държавата вреди в размер на 76 312 лева.

Досегашният адвокат Георги Н. не се яви на насроченото за днес наказателно дело без основателна причина, посочват от съда. Те ще уведомят за това Адвокатска колегия София. На 11 декември той е депозирал молба за отлагане на процеса, в която посочва, че днес има ангажимент в Административен съд - Варна. Служебна проверка установи, че делото му там е насрочено за следобеден час.

Добричкият окръжен съд не може да го санкционира, обаче, тъй като подзащитният му оттегли днес пълномощията, които е дал на адвокат Георги Н., без да го уведоми, и упълномощи друг защитник - Христо Хр. от Варненската адвокатска колегия. Той поиска отлагане на делото, за да се запознае с материалите срещу Ангелов.

Според обвинителния акт от 1 юни до 30 август 2006 г., Валери Ангелов е пропуснал да влязат в България 1 538 превозни средства без да събере дължимите винетни такси. Не малка част от пропуснатите да влязат в страната от обвиняемия чуждестранни коли през този период, са напуснали България по време на неговите дежурства отново, без да бъдат таксувани. Служителите на ГКПП Кардам, включително подсъдимият, често правели самоволни промени на графика за дежурства и смените ми на практика продължавали 24 часа, в отделни случаи 72 часа, вместо регламентираните 12 часа.

Ангелов не се признава за виновен. Той е на 39 години, има средно образование, женен, не е осъждан. Срещу него се водят още две досъдебни производства.

Добричкият окръжен съд отложи делото за 28 декември 2009 г. При следващо отлагане на процеса, поради преупълномощаване на защитник, съдът ще назначи на Ангелов служебен.