Теренно археологическо изследване ще се проведе в община Генерал Тошево
Теренно археологическо изследване ще се проведе в община Генерал Тошево / община Генерал тошево

В края на април и началото на месец май, на територията на община Генерал Тошево, ще се проведе теренно археологическо изследване. Експедицията е организирана от Исторически музей - Генерал Тошево с участието на специалисти от Регионалните музеи в Добрич, Варна и Разград. Основните цели са откриването на недвижими културни ценности, както и проверка на актуалното състояние на вече известните такива. Ще бъдат използвани съвременни способи за локализиране границите и концентрацията на археологическите структури, както и нови работни системи.

Методическа подкрепа на екипа ще бъде оказана от научния консултант на изследването, отговарящ за изготвянето на археологическата карта на Северна България. Експедицията ще подобри сътрудничеството между музейните експерти на местно и регионално ниво, Националния археологически институт при Българската академия на науките и структурите на Министерство на културата.

Желанието на организаторите е осъществяване на дългосрочно междуинституционално сътрудничество с общинската администрация, структурите на МВР, гранична полиция и частните стопани, с цел опазване на богатото културно-историческо наследство на територията на общината. Изследването ще локализира археологически обекти, бъдещото проучване на които може да допринесе за участието на община Генерал Тошево в различни проекти и превръщането на региона в туристическа дестинация.