Събират дарения за разширяването на мемориала Неовършаният харман в с. Житен
Събират дарения за разширяването на мемориала Неовършаният харман в с. Житен / Областна администрация Добрич

Инициативен комитет предлага разширение на мемориала „Неовършаният харман” в генералтошевското село Житен с изписването на над 12 000 имена на отвлечени и незавърнали се от Молдова добруджанци. Идеята е Мемориалната градина да се превърне в Добруджански мемориал на хилядите българи, тръгнали по пътя на безсмъртието.

Планираното разширение е предвидено за 15 август 2016 г., когато се навършват 100 години от отвличането на повече от 40 хиляди добруджанци (мъже, жени и деца) с неизвестна съдба, незавърнали се от Молдова. В румънските концентрационни лагери, много от тях намират смъртта си, а малцината, които се завръщат, носят в сърцата си незарастваща рана. Също на 15 август догодина е планиран и тематичен народен събор, посветен на събитията през 1916 година.

Мемориалната градина „Неовършаният харман” представлява уникален паметник в центъра на село Житен, със зелени площи и парково пространство - място за поклонение пред паметта на героичните синове на Добруджа. Изградена е по идея на един от наследниците на отвлечените в Молдова добруджанци, със средства на дарители и с финансовата подкрепа на община Генерал Тошево и е тържествено открита на 3 ноември 2009 г.

За предвиденото разширение на мемориала, са необходими средства за доизграждане, благоустрояване и озеленяване в размер на 75 000 лв. и за музейна експозиция — 25 000 лв.

Областният управител д-р Маргарита Новоселска  подкрепя инициативата и апелира към жителите на област Добрич да се включат в благородното начинание, всеки според своите възможности.

Средствата се събират по сметка:

Инициативен комитет; CECBBGSF; ВG20 СЕСВ 9790 1098 9200 01

Централна кооперативна банка-АД клон гр. Добрич.