Светлана Галианова
Светлана Галианова / фейсбук
Български камерен оркестър - Добрич ще изнесе концерт с гост-диригент Светлана Галианова от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. 24-годишната Светлана Галианова е родена в Добрич. Завършва Хуманитарна гимназия,  през 2013 г. е приета в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София със специалност „Оперно-симфонично дирижиране“ в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дебют като диригент прави с Академичен симфоничен оркестър през месец ноември 2015 г. С Концерт за пиано и оркестър № 1 от Николай Метнер, тя представя премиерно за България изпълнение със солист Агнес Данкова, пиано.
 
Камерният оркестър отбелязва 50 години с тържествен концерт
 
През 2017 г. дирижира мащабен концерт по повод 260-годишнината от рождението на Моцарт, изнесен от Академичния симфоничен оркестър на НМА със солист Нора Габровска, пиано.  Същата година, Светлана провежда първия си образователен концерт със Симфониета Видин. Заедно изнасят множество концерти, част от които в пещера „Магурата”. Работила е и със солиста на Московската филхармония Павел Минев, цигулка. През май 2018 г. се дипломира като диригент с Концерт за пиано и оркестър № 2 от Камий Сен-Санс и Девета симфония от Дм. Шостакович в изпълнение на Академичния симфоничен оркестър на НМА със солист Елвис Василев, пиано. В репертоара й като диригент присъстват много и разностранни произведения. Светлана Галианова успешно продължава традицията на професионалните жени диригенти на класическа музика в България, чието начало е поставено от първата жена диригент - Радосвета Бояджиева (1923 - 2018).

Светлана Галианова споделя, че заедно с Български камерен оркестър-Добрич са подбрали програмата за концерта, който е неин дебют на професионална сцена. Ще прозвучи произведението „Пет скици“ за струнен състав, написано през 1952 г. от Марин Големинов - по повод 110 годишнината от рождението на големия български композитор, диригент, музикален критик и педагог.  Още - Сюита „Холберг“ на Едвард Григ, написана по поръчка на гражданите на град Берген, роден град и на двамата, за отбелязване 200-годишнината от рождението на Холберг - виден философ, писател и драматург; и струнен квартет № 8 от Дмитрий Шостакович с аранжимент на Рудолф Баршай. Написано е през 1960 г., докато композиторът е бил в Дрезден.

Пред Дарик 24-годишната диригентка сподели, че е очарована от колегите си от добричкия камерен оркестър и е работила с тях много приятно. Радва се, че професионалния й дебют е на родна сцена и е благодарна за поканата. Би се съгласила да работи и занапред с оркестъра, но планира и участие в майсторски класове.