Спадът на руските туристи ще е около 20%
Спадът на руските туристи ще е около 20% / Дарик Добрич

20% ще бъде спадът на руски туристи през настоящия сезон, а не както се очакваше около 50%, заяви зам.-министърът на туризма Надя Маринова. Тя беше гост на откриването на ваканционно селище „Бялата лагуна”, което се намира на територията на община Каварна.

Прогнозите са, че на всички останали пазари ще има увеличение на броя на туристите, като за германския ръстът ще бъде около 5%. Повече летовници ще има от Чехия и Полша, а туристите от Молдова ще бъдат с 40% повече. Равносметката за Израел също е положителна, макар че гостите от тази държава предпочитат хазартния и уикенд туризма.

„Работим за навлизане на нови пазари, като усилията ни са насочени към Далечния Изток”, подчерта Надя Маринова. Предстои в Япония да бъде открит наш информационен център. През следващата седмица пък министър Ангелкова заминава за Китай, за да подпише споразумение за присъствието на китайски туристи у нас. Маринова припомни, че България вече работи с Румъния, Гърция и Турция, за да могат да се предлагат комбинирани продукти за туристите от Далечния Изток. Причината е, че те идват тук за минимум две седмици и искат да посетят повече от една държава.

„Това са необятни пазари и ние трябва да работим усилено по тях”, заяви Маринова. Вероятно ще се разработва и бразилския пазар, защото през следващата седмица министерството ще организира тур из страната за българка от Бразилия, която се интересувала от нашия туристически продукт.

В Албена в момента почиват близо 10 000 летовници, съобщи търговският директор на комплекса Маргита Тодорова. Гостите са от Германия, Скандинавия и Полша. Като цяло се очаква 10-процентен спад на летовниците във ваканционното селище. Българите се завръщат в Албена, предимно с ранни записвания, като средният престой на нашите летовници е 6-10 нощувки.