Силистренското село Смилец домакинства инициативата “Посрещни ме на село”
Силистренското село Смилец домакинства инициативата “Посрещни ме на село” / Дарик Силистра

За първи път тази година силистренското село Смилец реализира инициативата „Посрещни ме на село", съобщи, Павлина Романова, кмет на селото. Идеята е на СНЦ"Гражданско единство", читалището и кметството в селото. Осем деца между 12 и 15 години, от няколко училища в Силистра, гостуват в селото и ще участват до 28 август в проявите, посветени на 110-тата годишнина от създаването на читалището и Празника на динения маджун.

Децата са настанети по две в 4 "приемни семейства" в селото, като домакините са самодейки от читалището. Те ще помагат в селската работа и успоредно с това, с кметството и читалището, ще участват в организиране на изложба и Празника на динения маджун, уточни Павлина Романова.

Децата ще се запознаят с историята и живота на Смилец, поминъка, фолклорните традиции и обичаи. Ще се докоснат до магията на българския фолклор, като още в първия ден от своето гостуване, те участваха в направата на коледарски венци, под вещото ръководство на самодейци от читалището. Ще помагат в ежедневната работа на домакините, както в дома в който са настанени, така и на полето. Предвидено е също участието им в импровизирана жътва на пшеница, направата на селски хляб и други атрактивни инициативи.

В събота малките гостенчета ще участват в подреждането на етнографска изложба на открито, в украсата и аранжирането на съдовете за разливане на маджуна, като част от подготовката на Празника, който ще се проведе на 28 август т.г. Диненият мед, познат още като маджун, се е използвал в старите времена като десерт или като естествен подсладител на сладкиши.

Празникът ще се проведе с участие на ученици от Младежки клуб "Мечтатели" към читалище "Светлина-1906 ", което е и основният организатор на събитието. Предвидена е демонстрация за правене на маджун. Облечени в носии, децата първо ще оберат дините от бостана, след което празникът ще продължи в местността Гизлиджа, където ще се приготвя маджунът.