/ Фестивал - архив
Силистра е домакин на Международен детски танцов фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство". Форумът се провежда под патронажа на кмета на Общината, д-р Юлиян Найденов и ще продължи до 6 юли. Над 300 са децата, участници във фестивалните прояви на Двадесет и третото издание на фестивала.

В проявата се включват и четири чуждестранни състава - Ансамбъл "Астарта-Зорецвит"- Украйна, гр. Голобино, Полтавска област; Ученически ансамбъл "Мермиси" - Грузия - гр. Хула; Фолклорен ансамбъл "Малък Чеханов"- Полша - гр. Чеханов и Фолклорен ансамбъл "Битоля"- гр. Битоля- Република Македония. Във фестивала участват и всички силистренски детски танцови състави - Ансамбъл "Добруджа", ФГ "Ритъм", ДФФ "Добруджанче",  Б 2 Балет,  Балет "Лиденс",  Балет "Аксел" и Клуб за състезателни танци "Елеганс".

През първия фестивален ден - на 3 юли от 10.30 часа в Дунавския парк ще се проведе ателие по танци, в което ще се разучават фолклорни хора от страните - участници във фестивала.

Графити „превземат“ фестивала на уличните изкуства в Силистра

Същия ден от 17.00 часа  ще се състои и традиционното  дефиле на участниците,  а от 17.30 на площад “Свободо“  стартира  тържественото откриване на проявата, с изпълнение на химна на фестивала "Де е България" и издигане на фестивалния флаг.

През втория фестивален ден от 10.00 часа на басейна на хотелски комплекс "Дръстър" в Силистра ще се проведе конкурс "Мис и Мистър Фестивал". От 18.00 часа в салона на театъра стартира вторият фестивален концерт.

На 05 юли, от 11.00 часа в Заседателната зала на Община Силистра, кметът д-р Юлиян Найденов ще се срещне с представителни групи на всички състави - участници във фестивала. От 17.00 часа ще бъде тържественото закриване на феста и заключителният концерт.

Фестивалът “Утрешният мир започва с днешното приятелство" стартира през 1994 година като първият за България Международен детски танцов фестивал. Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов.