Шуми Марица ще звучи край паметника на генерал Иван Колев /СНИМКИ/
Шуми Марица ще звучи край паметника на генерал Иван Колев /СНИМКИ/ / Дарик Добрич

Паметникът на генерал Иван Колев днес беше поставен на изградения постамент в градинката до Органовата зала. Монументът е дело на авторски колектив с ръководител Александър Хайтов, скулптор и проектант - „Студио Гурков" ЕООД. Постаментът и конната фигура са високи общо над 6 метра. Скулптурната композиция се реализира на два етапа. Първият включва поставяне на паметника на генерал Колев; оформяне на настилка от варовикови плочи около постамента; разширяване на настланата площ от двете страни на главния подход; засаждане на две групи смърч в зелената площ зад паметника. Като втори етап на изграждането на цялостната композиция се предвижда поставянето на 20 плочи с имената на всички загинали в Добричката епопея през 1916 г. 1053 герои.

Монументът струва около 160 хил.лв. 40% са съфинансиране от бюджета на Добрич и дарения, постъпили в Сдружението за изграждане на паметника. Останалите са предоставени от Валери Симеонов – председател на НФСБ. Той изрично посочи, че това не са партийни средства, а лични и на телевизия СКАТ. За отливането на месинговата конна фигура Министерството на отбраната предостави 3.5 тона гилзи.

Идеята за построяване на паметник на ген.Иван Колев – предводител на българската кавалерия при освобождаването на Добрич от румънска окупация, датира от 2006 година. Първоначално бе одобрен проект на проф.Крум Дамянов, който първо бе заменен с друг – на Димитър Янков, а впоследствие с този на Александър Хайтов.

Мемориалът ще бъде официално открит на 7 септември, от 12 часа, в присъствието на премиера Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, народни представители.

По проект се предвижда край паметника да звучи старият национален химн на България „Шуми Марица”. Това ще става чрез фотоклетка в копитото на коня, когато някой застане пред фигурата. Системата бе успешно изпробвана днес.

„Срокът за изпълнение на проекта беше безумно кратък – само 3 месеца”, сподели скулпторът Александър Хайтов по време на монтирането на паметника. За създаването му той е ползвал архивни документи и експонати на Националния исторически музей – униформата на ген. Колев, седлото му и др.

„Ако има поне капка признателност в сърцето на всеки един от нас, ние сме длъжни увековечим паметта за ген.Колев. Без значение, че се е бил с руснаците. Точно и заради това, че се е бил с руснаците. Нека на всички болни русофили да им е ясно, че в определени исторически периоди и то в по-големите, Русия е била враг на България, не приятел. И това трябва да се каже най-сетне. В случая няма значение дали са руснаци, дали са турци, дали са американци – това са врагове на България, това го е казал ген.Колев.”, сподели Валери Симеонов, който също проследи поставянето на паметника.

„Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг, който пречи на обединението на България.” Генерал Иван Колев, септември 1916 г. Този надпис може да се види от лявата страна на постамента. Зад една от плочите му е положена пръст от градинката пред родната къща на генерала в с.Бановка, Бесарабия.