Шахматисти от 35 държави се събират в Албена за Международен турнир
Шахматисти от 35 държави се събират в Албена за Международен турнир / netinfo

Шахматисти от 35 държави ще участват в международния турнир „Гранд Европа къп - Албена ‘2014" с награден фонд 30 000 евро, информираха от курорта. Спортната проява стартира днес и ще продължи до 9 юни.

Над 160 състезатели са заявили участие в надпреварата, а 86 от тях са с международни звания. В турнира ще се включат 29 гросмайстори и 5 гросмайсторки.

Начело на стартовия лист е гм Иван Чепаринов – победител в най-големия международен турнир „Гибралтар” 2014 г. и 17-ти на европейското индивидуално първенство. Втори е изключително титулованият арменски шахматист – гм Владимир Акопян. Трети по ранкинг е гм Кирил Георгиев – шампион на България от завършилото на 18 май 2014 г. първенство в Козлодуй и победител в силния международен турнир „Карпош Опен 2014” в македонската столица Скопие.

Престижното състезание е организирано от Българската федерация по шахмат, а с проявата Албена се утвърждава като център на интелектуалните спортове. През 2011 г. курортът домакиниства на европейското първенство по шахмат за състезатели до 12, 14, 16 и 18 г. Шахматните състезания в Албена датират още от основаването на ваканционното селище преди 45 г. В международните турнири и шампионати са участвали световните ни шампиони Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. В продължение на няколко години тук са играли и сестрите Полгар.