Отец Павел учи децата на православие
Отец Павел учи децата на православие / в.Изгрев
За първа година в Общинския детски комплекс в Шабла функционира клуб "Православни християнски ценности и традиции". Клубът работи по учебна програма, утвърдена от МОН. Варненската Митрополия осигурява учебните помагала за децата. Учениците от първи до шести клас от СУ „Асен Златаров“ Шабла провеждат занимания с активното съдействие на отец Павел Максимов.

Сбирките на клуба се провеждат всеки петък, от 15:30 часа, в храма „Св. Харалампий“ в града. Адаптираната програма, поднесена от отец Павел, цели децата да се научат да общуват и да работят в колектив, да бъдат толерантни, взаимно да си помагат, да прощават и да вярват.

Първа копка на православен храм в Тюленово – до края на годината

Според шабленския свещеник те ще научат 10-те Божи заповеди, също и как да празнуват християнските празници. „Християнството и ценностната му система дават свободата да се чувстваме обичани и лекотата да се чувстваме отговорни.“, казва отец Павел. В началото на учебната година интересът към православния клуб отстрана на деца и родители не бе особено силен, но сега броят на децата се увеличава.

Храм "Св. Харалампий" в Шабла отбеляза празника си

Интересът към клуба расте, защото чрез традиционните български празници и обичаи отец Павел Максимов "превежда" на езика на съвременните деца основните християнски добродетели. Запознава ги с историята на българския народ и църква и с живота на известни родни светии.