Руши се български военен паметник в Северна Добруджа, институциите бездействат
Руши се български военен паметник в Северна Добруджа, институциите бездействат / Снимка: арх. Велин Нейчев, м. септември 2012 г.

Български военен мемориал в румънското село Аджигьол е силно увреден и има опасност да се срути, алармираха от Регоналния исторически музей в Добрич. Мемориалът е построен през 1918 година, там са погребани около 40 български военни. При посещение на място преди две седмици историкът Радослав Симеонов е установил, че паметникът е претърпял сериозни поражения.

Българското културно-историческо наследство в Северна Добруджа е стар ангажимент на РИМ-Добрич, посочи директорът на музея Костадин Костадинов. Още през 2007 година, заедно с музея в Тутракан е била организирана експедиция, която да установи какво е състоянието на българските войнишки паметници, останали от Първата световна война. В групата е имало и представител на Министерството на отбраната. Открити са добре запазени мемориали, но и такива в лошо състояние. Всички те са описани, министерството е било уведомено. „Не последваха обаче никакви действия - нито бе направен регистър на паметниците, нито бяха предприети действия за ремонтирането им, нито пък бе поискано съдействие от румънската държава”, заяви Костадинов.

Руши се български военен паметник в Северна Добруджа, институциите бездействат
netinfo

Миналата седмица отново е направено посещение в с.Аджигьол, което се намира между градовете Тулча и Бабадаг. Присъствал е и общинският съветник от Каварна Красимир Кръстев, който поддържа много активен контакт с българското дружество в Констанца. Българските представители са разговаряли с Мария Ленца - кметица на местната община Валя Нукарилор. „Там не знаеха, че изобщо съществува такъв военен паметник. Изпратхме им информация на английски език, с молба да ни издадат разрешение за ремонт на паметника. Обещаха  ни отговор до няколко дни, но такъв до момента няма”, каза Костадинов.

Той обясни, че още преди половин година е поискано съдействие от фондация „Българска памет” на д-р Милен Врабевски за финансиране на ремонта, като е получен положителен отговор. За ремонтните дейности ще са необходими около 15 хил.лева. Няма обаче отговор на изпратено от РИМ писмо до МО и МВнР с искане да се уведоми румънската страна, че българска фондация иска да ремонтира паметника.

„Това е пример за пълното бездействие на българските държавни институции, които не бранят българското културно-историческо наследство. В момента ние чакаме и мисля, че нещата ще се проточат във времето, а до тогава паметникът може да падне. Това ще бъде голям скандал”, заяви Костадин Костадинов.

Мемориалът в Аджигьол е единият от двата най-големи и най-добре запазени български паметници в Северна Добруджа. Другият се намира в село Туркуая. В региона е имало поне още 10-15 български военни гробища, но от тях няма и помен.