/ Дарик Добрич
Равнището на безработица за област Силистра, е 12,4%, при 12,3% през предходния месец. В сравнение с октомври 2016 г. равнището на безработица е по-ниско с 1,0 процентни пункта.

На база административната статистика на Агенцията по заетостта равнището на регистрираната безработица за страната за октомври 2017 г. е 6,7 на сто. Това показва анализът на пазара на труда в силистренска област на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Русе.

Най-високо и през октомври е отчетеното ниво на безработица в община Кайнарджа - 37.1% , а най-ниско в община Силистра - 6.6%. Продължително безработните лица, с престой на борсата над 1 година, към края на октомври са 2 764 (48,9%) от всички регистрирани. Над две трети от тях са без специалност, а тези с основно и по-ниско образование са 67%.

През октомври постъпилите на работа в Силистренско са 401с 20 повече отколкото през септември. Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 145 безработни.

С посредничеството на бюрата по труда други 118 безработни от областта са наети по програми и мерки за заетост през октомври. Общо обявените през октомври свободни работни места от работодатели на територията на област Силистра са 178.

През месеца търсенето на работна сила в реалната икономика се изразява в заявените общо 152 места в бюрата по труда. Повечето от тях са от частния сектор и в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост (43), и търговията (18) и др.