Расте броят на чакащите за общински жилища
Расте броят на чакащите за общински жилища / Дарик Добрич

Броят на чакащите за общинско жилище расте всяка година, съобщи управителят на "Жилфон инвест" Илия Михайлов. На този етап в списъците за крайно нуждаещи са включени 733-ма души. Дружеството обаче стопанисва 1 543  жилища и почти всички са заети, подчерта Михайлов. Нови хора се настаняват едва след напускане на предходните обитатели на жилищата. Фирмата предлага и 18 боксониери, към които няма голям интерес заради малката им квадратура. През изтеклата 2012 година в общински апартаменти са настанени 76 нови наематели.

За същия период са освободени 70 жилища. Процедурата по принудително освобождаване започва, когато наемателят е натрупал задължения за два и повече месеца и ако не е постигнато съгласие за разсрочено плащане, поясни Михайлов. За съжалени нерядко и постигнатите споразумения не се изпълняват, допълни той. Наемателите обикновено се издължавали, след като получат заповед за принудително освобождаване, но след няколко месеца отново започвали да трупват дългове.

Въпреки трудностите "Жилфонд инвест" отчита над 90% събираемост от наеми. Дружеството приключва 2012 г. с 1 395 000 лева приходи и чиста печалба от 65 хил. лева. За стопанисване и поддържане на жилищния фонд всяка година се влагат около 500 хил. лева.