Пръстовият идентификатор от днес е задължителен вход за болниците
Пръстовият идентификатор от днес е задължителен вход за болниците / Дарик Добрич

От 1 ноември пръстовият идентификатор става задължителен метод за регистрация в болници. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече ще заплаща дължимото на лечебните заведения. Здравноосигурените лица, регистрирали се в новата система, до момента са над 300 000 души. Пациентите, отказали да се чекират посредством своя пръст, са по-малко от 100 души, твърдят от здравноосигурителната институция.

Въвеждането на пръстов идентификатор като задължителен вход за болници първоначално бе предвидено за началото на октомври. По-късно обаче този срок бе отложен с месец, а като причина бе посочен фактът, че не всички лечебни заведения са успели да купят необходимите четци за пръстова идентификация от една страна, и, че при не всички болници е изтекъл законовият срок, в който те трябваше да тестват системата - от друга.

Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците до днес трябваше да закупят, е 286 лева. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе от порядъка на 400 000 лева.

В Добричка област с пръстов отпечатък ще се влиза в МБАЛ-Добрич, в общинските болници в Балчик и Каварна, в специализираната болница за рехабилитация „Тузлата", както и в двете ДКЦ-та в Добрич, където пациентите ще се чекират само за амбулаторните процедури.
Регистрация с пръстов отпечатък ще се извършва и в офисите на РЗОК. Четец за биометрични данни ще бъде поставен на гишето на Здравната каса в Добрич и в офисите на касата в Балчик, Тервел и Каварна.