През 2070 година София ще е житницата на България, в Добруджа ще гледат ябълки
През 2070 година София ще е житницата на България, в Добруджа ще гледат ябълки / Дарик Добрич

Към 2070 година Добруджа вече няма да е житницата на България, защото климатичните промени вероятно ще направят по - подходящи за отглеждането на пшеница райони като Софийското и Кюстендилското поле, стана ясно на Националната научна конференция „Съвременни тенденции и основни приоритети в селекцията и агротехниката на полски култури”, организирана от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево.

Към 2020 година увеличението на средногодишната  температура за Североизточна България ще е с около 1 – 1,2 градуса, прогнозира доц.д-р Валентин Казанджиев от НИМХ към БАН. Очакванията са след време в Добруджа летните температури да достигнат 45-47 градуса, а зимните да паднат до – 30 градуса. „Екстремно ниските температури ще предизвикат щети в производството на пшеница, а екстремно високите – липса на влага в посевите, но едното и другото ще доведат до ниски добиви” – коментира доц. Казанджиев. Той предположи, че след години Добруджа ще е по-подходяща за отглеждането на трайни насаждения като ябълки, круши, сливи и праскови, вместо традиционните за момента житни култури.

„Не е изключено да се възползваме от опита на някои северноевропейски държави като Норвегия, които отглеждат пшеница при поливни условия”, заяви Казанджиев. Ученият подчерта, че един от генералните проблеми в страната ни е справянето със сушата и посочи, че през 1990 година напояваните площи в България са били 16 млн.дка, а сега са по-малко от 1 млн. дка.