Представят нова книга на историка акад. Георги Марков в Добрич
Представят нова книга на историка акад. Георги Марков в Добрич / Община Добрич

Броени дни след честването на 100-годишнината от Добричката епопея, ще бъде представена книгата „Голямата война и българският меч над Балканския възел 1914-1919 - Първа книга - Заплитането" от акад. Георги Марков. Премиерата започва в 18.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе". Книгата е с марката на Издателство „Захарий Стоянов" и ще бъде представена от неговия директор Иван Гранитски.

На срещата ще присъстват и Стоян Райчевски, Боян Ангелов, Валентина Радинска, Панко Анчев и Любомир Халачев - участници в Националните културни празници „Албена", организирани от Издателство „Захарий Стоянов".

В тази първа книга на фундаменталния исторически труд на акад. Марков се разкриват причините за развяването на бойните знамена само две години след националното крушение в края на Втората балканска война, за да бъдат „поправени неправдите" и „всички българи да се съберат под - общата държавна стряха." Георги Марков не само описва как, но и обяснява защо наранените чувства вземат връх над хладния разум и гневната песен „Съюзници разбойници" проехтява над Моравско и Вардарска Македония чак до Албанските планини. „Прусаците на Балканите" отварят стратегическия път от Средна Европа за Близкия изток и слагат точката на Дарданелската операция, обаче срещу тях на Солунския фронт се струпва Източната съглашенска армия с войски от петте континента. Юначните наши предци знаят по думите на полковник Борис Дрангов, че „Две смърти няма - без една не може" и се жертват за осъществяването на Националния идеал „Целокупна България", поставяйки свободата до живота.