Прецедент: Балчик ще избира нов Общински съвет
Прецедент: Балчик ще избира нов Общински съвет / Дарик Добрич - архив

Жителите на община Балчик ще трябва да изберат нов Общински съвет, тъй като вотът от м.ноември 2015 година е обявен за недействителен.

Със свое решение от 18 април Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Добрич от 27 ноември м.г., с което изборът на общински съветници в Балчик бе обявен за недействителен.

След като Централната избирателна комисия се запознае с решението на ВАС, в 14-дневен срок трябва да направи предложение до президента Плевнелиев за насрочване на нови избори в община Балчик. Също в 14-дневен срок президентът трябва да обяви датата на вота.

До избора на нов общински съвет в Балчик ще работи старият местен парламент, избран през 2011 година. Според магистрати решенията на сегашния общински съвет ще се считат за действителни. Касирането на вота за общински съветници е прецедент за Добричка област, коментираха от Административния съд.

Делото бе образувано по жалби на партиите НФСБ, АБВ, ДПС, ГЕРБ и БСП, в които се цитираха различни нарушения на изборния процес. Жалбоподателите настояваха за повторно преброяване на всички бюлетини от всички 35 броя секции с цел установяване на действителния избирателен вот.

Съдът прие за доказани само твърденията на жалбоподателя ПП ”ДПС” за нарушения, допуснати в работата на СИК в с.Безводица, довели до опорочаване на волята на избирателите, съответно и до промяна на крайния резултат.

В жалбата на ДПС се посочваше, че СИК в с.Безводица разпределя два мандата на общински съветници от ДПС, вместо полагаеми три, заради грешки в отчитането на действителните бюлетини.  Имаше съмнение за допуснати нарушения при отчитането на изборните резултати в СИК № 26 и СЕК № 27 в с.Оброчище, а също и в СИК № 18 с.Гурково. Жалбоподателят твърдеше, че в двете СИК в с.Оброчище с № 26 и 27 част от действителните гласове за ПП ”ДПС” били отчетени за други кандидатски листи, а в СИК 18 с.Гурково може би някои избиратели били гласували с две бюлетини за общински съветници.

Графологична експертиза установи, че четири от подписите на членове на СИК в с. Безводица не са положени от тях, а, най-вероятно, от председателя на комисията. Според назначената съдебно-изчислителна експертиза бе установено, че повторното преброяване на действителните гласове води до различен резултат  - от 9153 на 9197. Направените изчисления по методиката Хеър-Ниймаер показаха, че се налага промяна в мандатите на ДПС, която засяга и мандатите на АБВ, тъй като предимство имат партиите с по-голям дробен остатък. Според съдебното решение съдът не разполага с правомощието да променя изборния резултат, а само да обяви решението на ОИК като незаконосъобразно, от което следва, че изборът на общински съветници в община Балчик е недействителен.