Повече пари за Добрич поиска от депутатите общинското ръководство на града
Повече пари за Добрич поиска от депутатите общинското ръководство на града / Дарик Добрич

Съдействие за осигуряване на повече средства за Добрич в рамките на републиканския бюджет за 2015 година поиска от народните представители от Добрички избирателен район общинското ръководство на града. В момента  проекто-бюджетът се обсъжда в Министерски съвет. Кметският екип на Добрич  настоява за помощ и лобиране от страна на депутатите за осигуряване на повече финанси за инвестиционните проекти на общината.

„Всяка година държавата заделя капиталови разходи за развитие на общините, за Добрич този бюджет винаги е бил ограничен в рамките на 300 – 350 хил. лв. Нашата молба е още при първото четене на проекта да се лобира за поне още толкова средства, за да разчитаме на по-големи целеви капиталови разходи” – заяви пред  депутатите зам.-финансовият кмет на Добрич Иван Колев.

Кметът Детелина Николова поиска и допълнително финансиране за реконструкция и поддържане на амортизираната ВиК мрежа предвид на това, че проектът за водния цикъл няма да се реализира в скоро време. Няма друг град в България с толкова ВиК аварии и проблеми в тази сфера, допълни градоначалникът.

На специална среща в общината кметът Детелина Николова и нейният екип представиха пред народните избраници от Добричка област и новия областен управител свършеното през програмния период 2007 – 2013 г., приоритетите за развитие на общината и проектите, които ще се реализират и за които се търси финансиране през новия новия програмен период 2014 – 2020 г. На срещата се отзоваха депутатите от ГЕРБ Румен Иванов и Живко Мартинов, Валентин Николов от Патриотичния фронт и проф.Иван Станков от АБВ. Представителите на опозицията проф.Светла Бъчварова от БСП и Рушен Риза от ДПС не присъстваха на събитието.

Повече пари за Добрич поиска от депутатите общинското ръководство на града
netinfo

„Общините получават все повече отговорности и задължения от държавата, а в същото време общинската администрация непрекъснато се намалява и съкращава – това са изключителни сблъсъци на потребности и възможности и липса на ресурси” – подчерта пред  депутатите Детелина Николова. Тя наблегна и на необходимостта от нови стандарти в социалната сфера, здравеопазването и културата, както и от административна реформа.

Готовност за партньорство и обща работа между местната и централните власти в името на добруджанци декларираха както  от кметския екип, така и депутатите от ГЕРБ, Патриотичния фронт и АБВ. „Оптимист съм, че в този мандат на 43-то Народно събрание добруджанското лоби в парламента най-после ще се изгради. Ние сме тук пред вас, за да гарнатираме, че добричлии и добруджанци ще имат нашата пълна подкрепа” – заяви народният представител от ГЕРБ Румен Иванов. Неговият колега от АБВ проф.Иван Станков потвърди, че добруджанското лоби в парламента трябва да се случи. „Тази среща е едно добро начало и ние като народни представители ще окажем максимално съдействие за развитието на града, всеки от неговите позиции” – обяви проф.Станков.