/ dariknews.bg
На старта на новата учебна година от Областната дирекция на МВР - Силистра вземат превантивни мерки за опазване на обществения ред и осигуряване на безопасност на движението в районите на училищата и детските градини, съобщават от ведомството.

В сградите на учебните заведения текат охранителни проверки за евентуални пропуски и отстраняването им, както и за допълнителни мерки за охрана и сигурност. Проведени са срещи с представители на Регионалното управление на образованието, местната власт и с директорите на учебните заведения, на които са координирани съвместни действия за повишаване на сигурността при откриването и по време на учебната година.

На първия учебен ден полицейското присъствие в районите на училищата ще бъда заселено. Изготвени са графици за дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище. Ще се упражняват системен контрол относно забраната за продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца и присъствието на малолетни и непълнолетни в питейните и увеселителни заведения.

Същевременно пътна полиция провежда традиционната превантивна акция „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която ще продължи до края на октомври т.г. Полицейски служители извършват оглед на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, предпазните огради и обезопасеността на входовете на учебните заведения. Констатираните нередности се отразяват в уведомителни писма до компетентните органи, посочват от полицията.