/ Дарик Добрич
Идват големи празници, а след тях абитуриентски балове, съчетани с европейски избори. Те ще вдигнат на крак всички дирекции и служби в полицията. Активно ще се дежури в храмовете, по пътищата и в заведенията, съобщиха на брифинг в Областната дирекция на МВР.
 
Предпразнично: Инспектори тръгват на проверки за яйца, козунаци и агнешко

Служители на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са направили проверки във всички 52 храма в Добричко, за които е подадена информация от архиерейския наместник, че може да има служби и събиране на хора в нощта срещу Великден. Разкрити са незначителни нарушения - изтекъл срок на пожарогасители. Направени са инструктажи на всички църковни служители. Съвместно с „Охранителна полиция“ пожарникари ще дежурят в храмовете в съботната нощ, за да пазят от инциденти и да осигурят обществения ред.
 
В предстоящите петък, събота и неделя ще има активни проверки и по питейните заведения, съобщи директорът на ОД на МВР ст.комисар Никола Панчев. Полицаите ще следят за непълнолетни, които са там без придружители. Според закона, малолетните могат да бъдат навън до 20:00 часа, а непълнолетните - до 22:00 часа без пълнолетен придружител. Панчев подчерта, че се наблюдава занижен родителски контрол и има доста случаи на деца, които са в заведения без да спазват правилата. Освен това, по думите му, се прекалява с използването на декларации, с които родителят предоставя отговорността за детето му на друг пълнолетен придружител. Наскоро полицията е имала трудности с подобен случай в дискотека в Добрич. Панчев подчерта, че проверките по време на празниците ще са засилени, но по принцип такъв контрол се упражнява поне два пъти месечно. Той бе категоричен, че полицията ще вземе мерки за санкциониране при нарушение както на родителите, така и на собствениците на заведенията.
 
Съвпадането на абитуриентските балове в края на месец май с европейските избори също ще създаде доста работа на охранителните органи. От Пожарната имат списъци с всички заведения, където ще има празнуващи абитуриенти и предстои да направят проверки на обектите, отново съвместно с „Охранителна полиция“. И по време на баловете ще се следи за продажба на алкохол на непълнолетни.
 
От „Пътна полиция“ заявиха, че по време на празниците ще има максимално насищане с патрули по пътищата в Добричко. Особено внимание е отделено на главния път от Дуранкулак за Варна, на който ще има четири екипа.