По 1,1 неизвинени отсъствия средно са направили учениците от областта
По 1,1 неизвинени отсъствия средно са направили учениците от областта / netinfo

По 1,1 неизвинени отсъствия средно са направили учениците в Добричка област през изминалата учебна година, съобщи шефът на РИО Рина Иванова. Областта е на едно от първите места в страната по брой на неизвинените отсъствия. Цифрата не е толкова голяма, но проблемът буди безпокойство, когато се сравняват отделни училища, коментира Иванова.

По 6 отсъствия средно на ученик са направени в ОУ"Н.Й.Вапцаров". Десетокласниците от ПГ по аграрно стопанство пък са навъртели по 20 отсъствия на човек. 17,4 е цифрата за СОУ "Хр.Ботев" в Балчик. В същото време има учебни заведения без нито едно неизвинено отсъствие, каквито са училищата в Соколово и Сенокос. Данните сочат, че най-много са бягали от час петокласниците и дванадесетокласниците. Има учители, които не нанасят отсъствията в дневниците, са показали проверки на инспекторите.

Област Добрич обаче е сред отличниците в страната, при които няма драстични разлики между оценките от дипломите и резултатите от матурите, сочи анализът на РИО. Например разликата по БЕЛ е средно 0,15. Това показва, че учителите обективно оценяват знанията на учениците и че образованието при нас е сравнително качествено, коментира Рина Иванова.