/ Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Съветниците на Добрич гласуваха решение да бъде подкрепен с 5 000 лева от общинския бюджет рок фестивала „September sun” (Септемврийско слънце), който ще се състои в Добрич на 7 и 8 септември тази година за първи път.
 
Средствата бяха насочени за финансиране на новото събитие след промяна в Програмата за развитие на туризма в Добрич за тази година. По предложение на администрацията, от Програмата отпаднаха две планирани за лятото инициативи - петъчни празници (предназначени за туристи от Албена), с бюджет 5 000 лева, и кулинарно шоу подкрепено с 1 000 лева.

Мотивите за отпадането на двете събития са краткото време за рекламирането и организацията им, както и лошото състояние на пътя Албена-Добрич, чийто ремонт се е проточил, каза кметът Йордан Йорданов. Той предложи на съветниците да пренасочат средствата за окончателно реализиране на конкурса за туристическо лого на Добрич.
 
В залата бе казано, че има и внесено предложение за пренасочване на парите за петъчните празници към новия рок фестивал в Добрич. Един от организаторите му - Тихомир Маринов, който е и общински съветник, защити идеята пред колегите си, като изтъкна, че в двете вечери на феста се очаква 12 музикални групи да се качат на сцената в парка, което да доведе гости от други градове в Добрич и да се раздвижи местната икономика. Планирани са и съпътстващи мероприятия – рок-училище и други занимания с деца, каза Маринов.
 
С 35 гласа „за“ съветниците решиха Общината да подкрепи новия фестивал с 5 000 лева от Програмата за развитие на туризма, като останалите 1 000 лева от нея ще се ползват за конкурса за лого.