Отхвърлиха  иск на община Каварна за разваляне на договор за строеж
Отхвърлиха иск на община Каварна за разваляне на договор за строеж / netinfo
Добричкият окръжен съд отхвърли иска на община Каварна срещу „ВОТ” ЕООД – гр. Варна, за обявяване на нищожността на договор за учредяване на вещно право на строеж върху общински имот в землището на с. Българево. Съдът осъди община Каварна да заплати на дружеството разноските по делото в размер на 1400 лв. и държавна такса в размер на 1 561,98 лв.

От пресцентъра на Добричкия окръжен съд припомнят, че договорът е сключен на 13 май 2005 година. С него община Каварна е учредила право на строеж в полза на „ВОТ” ЕООД върху имот с площ от 50 дка земеделска земя – десета категория в землището на с. Българево. Целта на контракта е изграждане на сгради и съоръжения, част от които да дават възможност за излъчване на програми на БНР. Договорът задължава дружеството да заплати на кметството по сделката над 50 хил. лв., които са платени.

На 1 февруари тази година община Каварна е внесла иск за обявяване на нищожността на този договор. В исковата молба се претендира, че в самия контракт не е уговорена най-съществената част – предмета, тъй като не е налице индивидуализация на правото на строеж по вид на постройките, застроената площ, етажността, граници, вид на специфичните постройки и съоръжения, предвид на специфичната цел на инвестиционното намерение. Посочва се още, че фирмата не притежава необходимата правоспособност за изграждане на въпросните съоръжения. „ВОТ” ЕООД не е част от БНР и няма необходимите лицензи за извършване на договорените дейности.

От „ВОТ” ЕООД оспорват това, като посочват, че подписването на договора е установен факт и в него е посочен конкретен имот. Фирмата не е представила гаранции, защото такива не били поискани от общината в конкурсната процедура.

Решението на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в срок от 14 дни от връчването му на страните.