„Подкрепа за кърмене - близо до майките
„Подкрепа за кърмене - близо до майките / Dariknews.bg
Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август в повече от 120 страни. Отбелязана за първи път през 1992 година, инциативата се организира от WABA - World Alliance for Breastfeeding Action (Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето) и се подкрепя от Световна здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на Обединените нации). Основна цел  е популяризирането и насърчаването на кърменето на бебетата. Тази година  темата на Световната седмица е “Подкрепяме кърменето - заедно.

Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие и Световната здравна организация силно препоръчва новородените да бъдат хранени само с майчина кърма до 6 месечна възраст, както и да продължават да приемат такава заедно с допълнителна храна най-малко до първата година от живота си. Кърмените бебета боледуват по-малко, понеже кърмата предава на бебето майчините антитела срещу болестите. Кърмените бебета са защитени в различна степен срещу голям брой болести като пневмония, ботулизъм, бронхит, стафилококови инфекции, инфлуенца, отити и шарка. Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене. Освен това майките произвеждат антитела срещу всяка болест, която съществува около тях, което прави кърмата специално композирана да се бори с болестите, на които детето също е изложено.

По повод отбелязване на Световната седмица на кърменето, на 1 август 2017 г. от 10.30 ч. в конферентата зала на РЗИ-Добрич се организира среща-разговор между настоящи и бъдещи майки, като мултимедийна презентация по темата ще изнесе Марияна Драгнева - член на  Алианс на българските акушерки и водеща на Училище за бъдещи родители към клуб ”Усмивки” в Добрич. Ще се акцентира върху подкрепа на кърменето и като психо-емоционално изживяване, ще бъде споделян опита на настоящите майки.