/ БГНЕС
Подкрепа за добричлията изрази и народният представител от ВМРО Йордан Йорданов
Декларация, в която категорично се настоява българските власти, включително съдебната, да защитят българския гражданин Желяз Андреев и да не се поддават на външен натиск, независимо откъде идва той, разпространиха до медиите от Националния изпълнителен комитет на партия НФСБ. В нея се припомня, че към добричлията има повдигнато обвинение от прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ.

Съдът в Добрич решава дали да екстрадира Желяз Андреев в САЩ

От НФСБ са категорични, че „Няма доказателства, че Андреев е нарушил ембарго върху Сирия, най-малкото, защото такова ембарго България и дори Европа не е налагала. Няма доказателства, че Андреев е фалшифицирал документи. Няма доказателства, че Андреев е заговорничел срещу България или дори срещу САЩ. Няма доказателства, че Андреев е нарушил който и да било български закон”.

От партията напомнят на българска Прокуратура и Министерство на вътрешните работи, че по Конституция те са задължени да защитават българските закони и граждани, а не да се превиват под натиск на чужда държава.

Приятели на Желяз Андреев организират протест в негова подкрепа

„Желяз Андреев трябва да бъде освободен незабавно от ареста, където вече трети ден лежи невинен. Българският съд трябва да отсъди безпристрастно дали е редно един български гражданин да бъде екстрадиран в чужда държава по безпочвени, скалъпени и нелепи обвинения и без да е нарушил нито един български закон?” – се казва в декларацията на НФСБ.
 
 
Своята подкрепа за  съгражданина си Желяз Андреев изрази и народният представител от ВМРО в ПГ на Обединени патриоти, избран от област Добрич, Йордан Йорданов. 

"Припомням, че само преди години подобно дело предизвика сериозен обществен отзвук и се доказа, че вина липсва. Затова и сега се отнасям с подозрение, което все повече българи вече споделят. Като български патриот и народен представител от ВМРО, и най-вече като добруджанец и човек, заявявам моята подкрепа за Желяз" - написа в писмо до медиите депутатът.