/ sxc.hu
Андреев бил обявен за издирване с червен бюлетин от Интерпол
Приятели на Желяз Андреев организират протест в негова подкрепа
96913
Приятели на Желяз Андреев организират протест в негова подкрепа
  • Приятели на Желяз Андреев организират протест в негова подкрепа
Близък приятел на Желяз Андреев организира протест в София. Петър Петков разказа, че повечето специалисти около него му казват, че вероятно ще екстрадират Желяз и е добре да си намери добър адвокат в САЩ. Петков коментира, че Андреев не е знаел в какво е забъркан, докато е работел в кол центъра.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пък заяви пред Дарик, че няма случаи, в които България да е отказала екстрадиция в последните години. Тя обясни, че отказът е толкова несрещана хипотеза, че не може да твърди, че дори съществува. Арнаудова поясни, че въпреки това във всеки процес въпросът е колко доказателства ще бъдат представени.

Готвят протести в защита на задържания добричлия, който се издирва от властите в САЩ

Петър Петков е приятел със Желяз Андреев още в Добрич. Заедно идват и в София. Разказва, че приятелят му никога не е знаел в какво е забъркан, докато е работел в кол центъра.
 
"Той е въвлечен в цялата тази история. В момента на нас ни се струва, че ще бъде използван като изкупителна жертва за нечии други действия. За едното обвинение максималното наказание е 20 години лишаване от свобода, а за другото пет години. Чух от други места, от компетентни лица, че е много вероятно той да бъде екстрадиран. И може би най-добрият начин на това да бъде попречено е да се въздейства на място, т.е. да бъде нает адвокат в Маями, който да спре тази екстрадиция", обясни Петров.
 
Ще бъде ли екстрадиран в САЩ добричлията, работил в кол център?

Петър разказа пред Дарик, че организира протеста, защото смята, че при такъв случай трябва да има гласност, за да има и справедливост.
 
"Искаме възможно най-много хора да знаят какво се случва и да има едно справедливо решение. Най-хубавото, което би могло да излезе от цялата организация, е Желяз да остане тук и да не бъде изпращан в САЩ. Той е абсолютно невинен", допълни приятелят му.
 
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че Андреев е бил обявен за издирване с червен бюлетин от Интерпол. Заповедта за задържане, пълното описание на престъплението, за което се разследва Андреев в САЩ и изричното заявление, че желаят мъжът да бъде екстрадиран са постъпили във Върховната касационна прокуратура.
 
Арнаудова обясни, че това е достатъчно, за да може Желяз да бъде задържан за 72 часа. Прокуратурата е внесла искане за задържане в срок до 60 дни в Окръжния съд в Добрич. Това е максималният определен срок в международния договор, който е подписан със САЩ.
 
Искат задържане до 60 дни за добричлията, издирван от властите в САЩ

Румяна Арнаудова призна, че не си спомня за случай,  в който българският съд да е отказал екстрадиция през последните години. "Освен ако има някакви политически причини, заради които лицата се разследват. Но това е толкова несрещана хипотеза, че не мога да твърдя, че съществува дори. Като във всеки процес, въпросът е колко доказателства ще представят САЩ", поясни тя. 
 
Протестът срещу екстрадирането на младия българин ще се състои на 12 април в 18.00 ч. пред Съдебната палата в София.