Желяз Андреев пред съда в Добрич
Желяз Андреев пред съда в Добрич / NOVA
Добричлията е с мярка за неотклонение "подписка" за срок от 60 дни
Окръжен съд Добрич освободи от ареста Желяз Андреев
96922
Окръжен съд Добрич освободи от ареста Желяз Андреев
  • Окръжен съд Добрич освободи от ареста Желяз Андреев
Окръжният съд в Добрич наложи най-леката мярка за неотклонение „подписка“ на българския гражданин Желяз Андреев, издирван със заповед за арест от САЩ.

Съдът остави без уважение искането на Окръжна прокуратура за временното задържане под стража на родения в Добрич 29-годишен мъж до образуването на производство по екстрадиция по искане на компетентните власти на САЩ.

Ще бъде ли екстрадиран в САЩ добричлията, работил в кол център?

Молбата за временно задържане на Желяз Андреев е подадена на основание на Договора за екстрадиция между правителството на България и правителството на Съединените американски щати. Добричлията е издирван въз основа Заповед за арест, издадена на 21.10.2016 г. от Областен съд на Южен окръг Флорида по обвинения в „заговор за нарушаване на Федерален закон и измама на държавата“ и „износ и опит за износ на стоки към страна под ембарго - в шест случая“, квалифицирани като престъпления, наказуеми по законите на САЩ с лишаване от свобода до пет, респективно - до 20 години.

В повдигнатите обвинения срещу българския гражданин се твърди, че в качеството си на служител на позиционирана в София българска компания, представлявана от ирански гражданин, той е участвал в конспирация с други лица, целяща снабдяването на Сирийските арабски авиолинии (SAA) със самолетни части и оборудване, определени като стоки с двойна употреба, от доставчици в САЩ, въпреки установената с федерален закон забрана за експорт и реекспорт на стоки и технологии с национален произход до определени дестинации, в т.ч. Сирийската арабска република.

Според обвинението извършителите осъществявали доставките чрез съставяне на документи с невярно съдържание, укриващи действителните характеристики и страната получател на стоките.

Приятели на Желяз Андреев организират протест в негова подкрепа

След като обсъди и прецени приложените по делото материали, становищата и доводите на страните, Окръжен съд - Добрич изрази резерви по отношение на твърдението на представителите на прокуратурата, че вменените от американските власти деяния имат своите аналози в българския Наказателен кодекс, като престъпления, свързани с нарушение на ембаргов режим и контрабанда.

Съдът коментира още, че обвинението не е посочило действащия на територията на ЕС и България ограничителен режим за доставка в Сирия на стоките, предмет на посочените сделки.

„От друга страна работата на Андреев във въпросната българска фирма е имала изцяло обслужващ - технически характер, поради което с действията си лицето не е могло да предизвика каквато и да било част от инкриминирания престъпен резултат“, посочва Окръжният съд.

По силата на двустранния договор между България и САЩ, основна предпоставка за реализиране на предварителното временно задържане е случаят да не търпи отлагане, коментира още съдът. В случая обаче обвиненията срещу Андреев са били повдигнати към 21.10.2016 г. посредством обвинителен акт, внесен в Районния федерален съд на САЩ за Южния район на Флорида, а издирването с червен бюлетин на Интерпол е от 30 март т.г.

За период от близо две години не е била използвана нито една от международно приетите форми на издирване и уведомяване за започналото наказателно преследване, а тези обстоятелства дават достатъчно основание да се приеме, че в случая липсва неотложност, годна да мотивира продължаване на задържането, сочи съдът.

Искат задържане до 60 дни за добричлията, издирван от властите в САЩ

Окръжният съд прецени още, че опасността българският гражданин да се укрие или да извърши престъпление до депозиране на молбата за екстрадиция е изключително ниска. Андреев е с висше образование, неосъждан, с постоянен адрес в Добрич и настоящ в София. Той има постоянна работа по трудов договор, няма данни да е напускал страната, няма данни и за каквито и да било противообществени прояви.

За евентуално започналото разследване на американските власти е разбрал преди повече от година и като добросъвестен гражданин на страната е изчакал предприемането на евентуални правни действия спрямо него. „Особено съществен е и фактът, че разбирайки за предприетото от полицейските органи издирване, доброволно и без да е бил призован, Андреев се е явил лично в Първо РУП-Добрич, за да окаже съдействие по случая“, посочва съдът.

Отчитайки изложените констатации, съдът прецени, че задържането под стража на Андреев би довело до напълно неоправдано ограничаване на гражданските му права. Воден от тези съображения съдът прие, че мярката за неотклонение "подписка" е адекватна и достатъчна да гарантира участието му в процедурата по екстрадиране.

Окръжният съд определи 29-годишният мъж да изпълнява наложената му мярка "подписка" за срок от 60 дни по настоящия му адрес в София. Определението подлежи на незабавно изпълнение. То може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок от днес.

Близките на Желяз Андреев са категорични, че ще търсят всякакви начини за популяризиране на случая с цел подкрепа от обществото и решаване на казуса. Те са създали група за подкрепа на младия мъж във Facebook и организират протести в негова защита пред съдебните палати в Добрич и София в четвъртък между 18.00 и 20.00 ч.

Още по темата след днешното решение на Окръжен съд - Добрич - чуйте в репортажа на Таня Топалова в звуковия файл