Снимка
Снимка / Дарик Добрич
Районен съд - Генерал Тошево осъди 8 иракчани за опит за незаконно преминаване на границата ни с Румъния. Съдът ги призна за виновни, че на 8 декември 2016 година в землището на село Росица, община Генерал Тошево са направили опит да излязат от пределите на страната без разрешение на съответните органи и не през определените за това места, съобщават от пресслужбата на Добричкия окръжен съд.

За 6-ма от иракските граждани, между които 2 жени, съдът постанови наказания от 3 месеца условно лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, както и глоби от 100 лева. Двама от иракчаните са извършили престъплението при условията на повторност,  за което получиха ефективни присъди от 3 месеца и глоби в размер на 100 лева. На единия мъж е приведена в изпълнение и присъда на Районен съд Силистра, постановена за същото деяние и за същият срок.

Наказанията бяха наложени, след като Районният съд одобри споразумения, сключени между прокуратурата, чуждите граждани и техните защитници.  Постановените съдебни актове са окончателни и влизат в сила веднага.

8-те мигранти са част от 25-те иракчани - 15 жени и 10 мъже, на които в средата на декември 2016 г. Районният съд наложи мерки за неотклонение „задържане под стража” за незаконно преминаване на границата. В края на същия месец районните магистрати постановиха присъди за 17 от чужденците, а днес наложиха наказания на останалите осем.