/ Дарик Добрич
Мъж от община Тервел ще плати 1200 леи за съдебните разноски по водено срещу него дело в Румъния. Това реши Окръжният съд в Добрич, след като разгледа изпратено от румънските власти удостоверение за прилагане на принципа за взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави-членки на Европейския съюз.

Осъдиха условно мъж, нападнал лаборантка в добричката болница

В Румъния българският гражданин е осъден за шофиране без книжка и за употреба на фалшив документ. На 5 май 2018 г., на граничен пункт Ченад, той представил полско свидетелство за управление, издадено на негово име, за което е знаел, че е фалшиво. Органите на гранична полиция се усъмнили в автентичността на документа и извършили проверка. Установено било, че нито в България, нито в Полша на името на мъжа са издавани шофьорски книжки.

Присъдата спрямо българския гражданин е постановена от съда в град Сънниколау Маре, област Тимиш и е влязла в сила от 23 април 2019 година. Мъжът е осъден на 1 година и 1 месец „лишаване от свобода” - условно, с 2-годишен изпитателен срок, в рамките на който му е наложено и наказание „пробация“. Той е бил осъден да плати и направените по делото разноски, като наложената му финансова санкция е изпратена за признаване и изпълнение от Окръжния съд в Добрич.

3000 лева глоба за мъж, извършил компютърно престъпление

След като се запозна с материалите по делото, състав на Окръжния съд прецени, че българският гражданин следва да плати 494 лв., равностойни на 1200 леи. Делото бе гледано в отсъствието на санкционирания, който не е бил открит на адреса му за призоваване.

Справка на полицията показва, че той е напуснал страната през август миналата година и няма данни за завръщането му. Получена е информация, че мъжът се намира в чужбина заедно с цялото си семейство.

Прекратено е друго производство - за признаване и изпълнение на постановената спрямо него присъда. Делото бе изпратено на Софийски градски съд, тъй като в случаите, когато осъденото лице не живее в страната, това е съдът, компетентен да разглежда исканията за признаване на влезли в сила съдебни решения по наказателни дела и решения за пробация, постановени в друга държава-членка на Европейския съюз.