/ ThinkStock/Getty Images
Състав на Окръжен съд Добрич осъди 54-годишен мъж за причинена по непредпазливост смърт на майка му вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда.

Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд син, убил майка си

Подсъдимият е признат за виновен и за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие. Той получи 2 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим.

Производството премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият и неговата майка живеели в общо домакинство в шабленско село, но отношенията им били влошени и те често се карали.

Той системно злоупотребявал с алкохол и биел майка си. По тази причина в Районния съд в Каварна била издадена заповед, която задължавала мъжа да не приближава жилището й и местата за социални контакти и отдих на разстояние по-малко от 20 метра.
 
Задържаха под стража мъж, заподозрян в убийството на майка си

Около 19.00 часа, на 17 септември 2018 г., след като употребил алкохол, той нарушил заповедта и отишъл до дома на майка си. В двора на къщата започнал да се кара с нея, като й отправил обидни и нецензурни реплики, закани с убийство и й нанесъл побой с множество удари.

Непосредствено след това един от съседите видял, че пострадалата жена лежи на двора в безпомощно състояние. Жената била транспортирана с линейка до Спешно отделение в Добрич в много тежко състояние. На следващия ден била приета за лечение в Клиника по неврохирургия във Варна, където на 2 ноември 2018 г. починала вследствие на тежка черепно-мозъчна травма.

Постановената от Окръжния съд присъда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок. Мъжът е осъден да плати и направените по делото разноски в размер на 2287 лева.