Осъдиха 23-годишен, причинил смърт на пътя
Осъдиха 23-годишен, причинил смърт на пътя / netinfo

Наказание 1 година и 6 месеца условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок е наложено на 23-годишния Севгин С. Ахм. от генералтошевското село Йовково, съобщават от пресцентъра на Окръжен съд -Добрич. Той е признат за виновен в това, че на 4 декември 2010 г. в Добрич по непредпазливост е причинил смъртта на 20-годишен младеж. Съдът го лишава от право да управлява моторно-превозно средство и го осъжда да заплати на частните обвинители по делото – родителите на починалото момче, платения от тях адвокатски хонорар. Те оттеглиха предявените граждански искове от по 80 хил. лв. на човек, с намерение да търсят правото си на обезщетение пред гражданския съд.

По молба на подсъдимия и след като той призна вината си, Окръжен съд – Добрич разгледа делото по института на съкратеното съдебно следствие. С неговите разпоредби е съобразено наложеното на Севгин Ахм. наказание, уточняват от пресслужбата на съда.

По делото е установено, че на 3 декември 2010 г. около 23.30 ч. пострадалият, свидетел по делото и подсъдимият са тръгнали от с. Йовково за Варна с лек автомобил „Рено Меган”. Севгин Ахм. управлявал колата, на предната седалка до него седял свидетелят, а пострадалият на задната седалка. Около полунощ те се намирали на околовръстното шосе на Добрич. Автомобилът се движел с включени фарове на къси светлини. Асфалтът бил мокър и валяло дъжд. Севгин Ахм. управлявал „Реното” със скорост около 130 км в час. Преди да навлезе в десния завой на околовръстното шосе бил заслепен от насрещно движещ се микробус. Подсъдимият загубил контрол върху управлението на „Реното” и автомобилът продължил движението си по допирателната на завоя, пресякъл диагонално лентата за насрещно движение и преминал върху левия банкет, където последователно се ударил в две дървета. Произшествието станало около 5 часа. При удара 20-годишният младеж получил наранявания, но бил в съзнание и останал да лежи до колата. Севгин Ахм. веднага след инцидента съобщил на полицията за случилото се. На местопроизшествието пристигнал екип на „Бърза помощ” и пострадалият бил отведен в МБАЛ – Добрич, където починал няколко часа по-късно.

Севгин Ахм. има средно образование, не е семеен, не е осъждан.