Осветиха новите камбани на шабленския храм
Осветиха новите камбани на шабленския храм / netinfo

 

С водосвет в шабленския храм „Свети Харалампий” бяха осветени новите църковни камбани, съобщи отец Павел Максимов. Предстои довършването на камбанарията, като остава да се направи вътрешното оформление и прицърковните помещения.

Новите камбани са четири и са изработени в камбанолеярния завод в руския град Воронеж. По думите на отец Павел там се произвеждат камбани с чудесен звук за храмове по цял свят.

Най-голямата от шабленските камбани е с тегло 230 килограма, а останалите три тежат общо 100 кг. Стойността им е 23 хиляди лева, като средствата са набрани чрез дарителска кампания. Най-големият дарител, предоставил 15 хил.лева, е консорциум „Уинд Енерджи”. Върху най-голямата камбана има икони на Св. Харалампий, на Възкресение Христово, Св. Богородица, Св. Апостол Павел, Св. Николай Чудотворец и Св. Георги Победоносец, изписани са и имената на най-значимите дарители.

Още при изливането им камбаните са синхронизирани по звук и тоналност. Църковното настоятелство има идея след приключване на проекта да бъде поставен електронен механизъм за задействане на камбаните с избиране на различни мелодии, според случая, по който те звънят.