Организират гражданско неподчинение в Ресурсния център
Организират гражданско неподчинение в Ресурсния център / Дарик Добрич

Учители от Ресурсния център за деца със специални образователни потребности в Добрич заплашват с гражданско неподчинение и няма да допуснат в сградата на институцията новата директорка Енеида Иванова. Тя трябва да бъде представена пред колектива в 16.00 ч. днес. В протеста ще се включат и родители на възпитаници на Ресурсния център, съобщиха оттам. 

Протестиращите не са съгласни с резултатите от конкурса за нов директор. От изпратено до медиите отворено писмо става ясно, че на конкурса са се явили двама кандидати - Павлина Димитрова Павлова, временно изпълняваща длъжността директор и Енеида Ненова Иванова - досегашен директор на Помощно училище „Д-р Петър Берон". На 4 март Павлина Димитрова е получила уведомление от МОМН, че е класирана на първо място и е поканена на 15 март да се яви в столицата с необходимите документи за изготвяне на трудов договор. Отивайки на посочената дата, Димитрова е информирана, че е констатирана техническа грешка при изчисляване на резултатите и че конкурсът е спечелен от другия кандидат - Енеида Иванова. 

В Ресурсния център е инициирана и подписка против новата директорка, в която са събрани подписите на 27 учители и родители. 

Служителите на центъра обжалват резултатите от конкурса с писма до премиера, МОМН, комисията по образование в парламента и депутата Румен Иванов. За днешния протест е уведомен Регионалният инспекторат по образование. 

В Ресурсния център за деца със специални образователни потребности работят 16 учители, двама психолози и двама логопеди. Там се обучават около 200 деца от цялата област.