/ ThinkStock/Getty Images
Летището ще бъде затворено до приключване на огледа от разследващите
Окръжната прокуратура в Добрич образува производство за разбилия се на летище Балчик самолет
98599
Окръжната прокуратура в Добрич образува производство за разбилия се на летище Балчик самолет
  • Окръжната прокуратура в Добрич образува производство за разбилия се на летище Балчик самолет
Летищната площадка в Балчик е затворена заради разбилия се там вчера двуместен самолет. При инцидента загина пилотът на летателната машина. Окръжната прокуратура в Добрич е образувала досъдебно производство по случая, съобщи за Дарик окръжният прокурор Пламен Николов. Той уточни, че следствените действия са започнали веднага след произшествието, но основният оглед ще бъде извършен днес.
 
Летищната площадка в Балчик, която е военна, но обслужва и граждански полети, ще може отново да функционира след приключване на огледа и преместване на останките от самолета.

52-годишен пилот от Варна загина на летище Балчик, самолетът му се разби

Пред Дарик управителят на летището Красимир Костов бе лаконичен: "Огледът снощи беше до късно, до 1 часа. Започва и следващият оглед. В момента мястото се охранява от компетентните органи и никой няма достъп. То е летална площадка, пистата е затворена и не могат да се провеждат полети със самолети в момента. Детайли не е удобно да коментираме в момента, защото има разследване".
 
Загиналият 52-годишен пилот е собственик на летателната машина и бизнесмен от Варна, съобщи още прокурор Пламен Николов.
 
Разследването се поема от следовател от Националната следствена служба. Магистратите ще работят съвместно със звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта. Ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, както и техническа на машината, допълни окръжният прокурор.
 
Николов заяви, че е разпоредил да се разгледа летателната книжка на пилота, за да се установи какъв опит е имал той – къде е придобил правоспособност, кой го е обучавал, къде се води на отчет и др. Към съдебното производство ще бъде приложена и техническата документация на самолета.

"Водещата версия за инцидента е неправилната преценка на пилота при подхода за кацане и евентуално усложнена метеорологична обстановка", обясни пред NOVA Христо Христов, който оглавява Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта. Загиналият е получил правото да пилотира преди година и половина. Като любител пилот той имал около 60 часа нальот.