Летище Балчик
Летище Балчик / sofia-airport.bg

Пилот загина на летище Балчик, съобщиха от Министерството на транспорта. Днес в 17:45 двуместен самолет Cirrus SR22 излетял от летище Лесново. Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 метра, след което преминава през въздушното пространство на летище Варна и в 18.54 часа е предаден за кацане на летище Балчик.

Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане. При кацането се удря силно в пистата, преобръща се и се запалва. Пилотът е загинал на място. Предстои екип на Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да започне разследване на инцидента.

Пилотът е на 52 години, от Варна, съобщиха за Дарик от Областната дирекция на МВР-Добрич.

Следовател и експерти разследват инцидента с падналия самолет край Шумен

Ръководителят на звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта Христо Христов каза  пред NOVA , че по време на инцидента времето е било неблагоприятно, имало е силен, пулсиращ страничен вятър и самолетът е направил грубо кацане.

"По-първоначалната информация, която имам аз, е имало северен вятър, пулсиращ. При кацане може да е по-трудно за хора с по-малко пилотски опит. Второ, според очевидци, самолетът е подходил с по-голяма скорост, направил е грубо кацане, на авиационен жаргон така се прави „козел” – подскача, превърта се през крило наляво, запалва се и пилотът загива на място”, разказа Христов.
 
Той обясни още, че обикновено има няколко причини за катастрофи в авиацията.
 
„Първата е човешкият фактор, втората е технически отказ и третата е неподходящи метеорологични условия”, коментира той.