Инж. Неделев /в средата/
Инж. Неделев /в средата/ / Дарик Добрич
За момента темповете на работа са незадоволителни
Предстои в най-скоро време да бъде сключен договорът за Лот 1 от проекта за водния цикъл на Добрич, съобщи ръководителят на проекта инж. Живко Неделев. Лот 1 предвижда реконструкция на 6,5 км канализационни колектори и водопровод на улиците, където ще се правят колекторите, както и рехабилитация на три канализационни помпени станции – Свежест Иглика и Югоизток.

До сега по проекта са положени около 600 метра водопроводи, каза инж. Неделев. В момента изкопни работи се извършват на 5 места в града – кв. Изток, в района на пазара, по улица „Волга”, в западната част на града по ул. „Силистра” и в посока към северната индустриална зона по ул. „Опълченец Петър Алексиев”.

„За момента темповете на работа са незадоволителни, но отчитаме и метеорологичните условия в последните дни. Ние сме изискали от изпълнителите актуализирани работни програми за мобилизиране на повече екипи на място”, коментира инж. Неделев.

В средата на януари ще започнат масово строителните работи по водния цикъл

Предвижда се до края на март по лот 2 да заработят общо 6 екипа с необходимата техника, а по лот 3 – два екипа. През април и май ще се мобилизират и допълнителни работни екипи, ако има такава нужда.

„Всеки месец се прави анализ на напредъка по проекта. Съгласно него ние можем да изискаме от изпълнителите допълнителни екипи”, добави Живко Неделев.

По думите му материалите, които се влагат по водния проект, отговарят на всички стандарти, които се изискват – на БДС, на европейските норми. „Тръбите специално ще отговарят и на един немски стандарт , което е допълнителна гаранция, че са качествени. Те са трипластови, със специален пласт, устойчив на пукнатини. Произведени са в Италия, Австрия и Германия”, посочи инж. Неделев.

Основната част на рехабилитацията на водоснабдителната мрежа са лот 2 и лот 3. Лот 2 обхваща 46 км водопровод, а лот 3 – 30 км. По проекта ще бъде подменен общо 80 км водопровод.

От проекта са обхванати приблизително 300 улици в Добрич - по лот 1 14 улици, по лот 2 – 179 и по лот 3 - 105. Няма да се копае само там, където през последните 10-тина години старите тръби са подменени с полиетиленови.

Лот 2 и Лот 3 трябва да приключат до края на май 2019 година, а ремонтът на пречиствателната станция Врачанци - до август 2019 г. Очаква се след края на проекта загубите на вода в Добрич да намалеят с около 30%.

Инж. Живко Неделев е работил по няколко водни проекта, вече приключени. Последният му ангажимент е бил в Габрово, като ръководител на надзора на водния цикъл там.