ОИЦ организира първа среща за популяризиране на добри практики в област Добрич
ОИЦ организира първа среща за популяризиране на добри практики в област Добрич / Sofia Photo Agency, архив

Първата от поредицата срещи за популяризиране на добри практики в област Добрич, организирана от  Областен информационен център – Добрич (ОИЦ), се проведе днес. Посетени бяха две от общо осем фирми, успешно изпълнили проекти по Оперативна програма „Развитие конкурентоспособността на българската икономика“. По време на посещенията представителите на фирмите запознаха присъстващите с основните параметри на реализираните от тях проекти – стойност, размер на безвъзмездно финансиране, трудности при разработването и осъществяването на проектите, както и с ползите и постигнатите резултати в следствие от обновяване на машинния парк. Предоставена беше възможност да се види отблизо новото оборудване, закупено със средства по оперативната програма – как работи и какви са крайните продукти.

По проект „Дооборудване и модернизация на машинния парк в предприятието за производството на филтри на „АСПЕКТ- ІІІ” ООД“ са закупени три нови машини, които са дали възможност на фирмата да увеличи продуктовата гама, да повиши качеството на предлаганата продукция и да реализира продажби на международни пазари.

С изпълнението на проект „Внедряване на съвременни технологии и оборудване – производствена стабилност и растеж в отговор на икономическата криза“, фирма „Тедива“ е успяла да закупи шест нови машини. Това ново оборудване дава възможност на фирмата да разшири производството си, да стъпи на нови пазари, да подобри качеството на предлаганите мебели, да увеличи производителността на труда и да намали времето на някои от производствените процеси.

На територията на област Добрич има 8 успешно приключили проекта на обща стойност 4 563 421 лв., от които 6 са проекти по процедури за технологична модернизация, а останалите 2 проекта са свързани с въвеждане на стандарти за Системи за управление на качеството и Системи за управление на безопасността на храните.