Очакват финансиране на проект за почистването на река Батовска
Очакват финансиране на проект за почистването на река Батовска / Областна управа - Добрич,архив

Областна управа очаква финансиране на проект за почистване на река Батовска, съобщи областният управител д-р Маргарита Новоселска. По предварителни разчети за почистване на коритото на реката и изграждането на нужните съоръжения ще са необходими около 520 000лева.

Необходимите документи са внесени в МОСВ, а д-р Новоселска е запознала с проблема и лично министър Ивелина Василева. Надеждата е необходимите средства да бъдат отпуснати от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ до началото на туристическия сезон. От решаването на този проблем зависи нашият престиж като туристически регион, коментира Новоселска.

В анализ на ситуацията се посочва, че със средства от ПУДО0С РИОСВ - Варна ще ремонтира двете хидротехнически съоръжения, направени преди години за оводняване на резервата. Тази дейност обаче ще бъде излишна, ако не се осигури проводимост на речното корито, посочват от областна управа. Река Батовска е с прекъсната проводимост на руслото в продължение на 1 км до нейното вливане в Черно море, както и  в участък с дължина около 3 км до село Оброчище. При тази ситуация, цялото водно количество, преминава през резерват „Балтата” наводнява сгради и прекъсва пътищата в курорт Албена.

Дарик припомня, че заради непочистеното корито на река Батовска в периода от 5 юни миналата година до месец февруари курорт Албена и природен резерват „Балтата” бяха наводнявани три пъти.