Къща в Добрич е застрашена от срутване заради наводнение от фекални маси
Къща в Добрич е застрашена от срутване заради наводнение от фекални маси / Дора Савова
„Проблемът на ул. „Димитър Списаревски“ е свързан със стара авария, на много амортизирана канализация по улицата. Към днешна дата от ВиК дружеството са заустили водата във временна връзка, като улицата си остава надлъжно прокопана като речно корито и все още има открит воден поток“. Такъв е отговорът от община Добрич по повод публикация на Дарик за къща на № 16 на улицата, застрашена от срутване, заради подкопани от фекални маси основи.

Къща в Добрич е застрашена от срутване заради наводнение от фекални маси (СНИМКИ)


„Трайното решение е пълна подмяна на около 180 метра канализационна тръба, която е с голямо сечение (ф600) и на голяма дълбочина – повече от 9 метра. Водното дружество няма финансовата и техническата възможност да извърши ремонта. Подмяната обхваща канализацията от бул. „Добруджа“ до кръстовището с ул. „Велико Търново“. Обмисляме общината да реализира ремонта със собствени средства и в тази връзка проучваме каква е възможността по ЗОП да го направим с директно възлагане, за да не се налага дълга процедура за обществена поръчка“, се казва още в писмото на общината.
 
За проблема сигнализираха граждани, живеещи на ул. „Димитър Списаревски“ №16. Според потърпевшите проблемът е от месеци и е в резултат на разкопаването на улицата, във връзка с проекта за воден цикъл на града. Те се оплакаха, че цялата им улица е разкопана, а компетентните институции не обещават отстраняване на повредата в разумни срокове.