Община Силистра ще ревизира проект, предвиждащ премахването на на над 80 чинара в града
Община Силистра ще ревизира проект, предвиждащ премахването на на над 80 чинара в града / silistra.bg

Община Силистра ще проверява подготовката и изпълнението на проект за обновяване на градска среда, предвиждащ премахването на над 80 чинара по ул. „Симеон Велики“ и площад „Албена“ в града. Проверката е разпоредена от управляващия орган на Оперативна програма”Региони в растеж”2014-20120, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Във връзка с публикациите, управителният орган е изискал от община Силистра да извърши пълна проверка относно подготовката и изпълнението на инвестиционния проект за обновяване на градска среда – ул. „Симеон Велики“ и площад „Албена“, в т.ч. спазена ли е действащата нормативна уредба при съгласуване/одобряване на инвестиционния проект, както и дали възлагането и изготвянето на инвестиционният проект е било предшествано от избор на идея за най-доброто обемно-пространствено решение в съответствие с изискванията на УО.

Според прессъобщението,  във връзка с появилите се публикации в някои  медиите относно „предвидено изсичане на 100 чинара по централната улица на града "Цар Симеон Велики" на гр. Силистра, за да се реализира спорен проект с европейски средства за 5.3 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г“. пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя следната информация:

На 17.03.2016 г. между Управляващия орган (УО) на ОПРР и община Силистра е сключено споразумение за реализация на Инвестиционната програма на общината по процедура BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“. В индикативния списък с основни проекти за финансиране чрез безвъзмездна финансова помощ (БФП), в рамките на група дейности „Градска среда“, е включен проект за обновяване на градската среда, с обекти - ул. „Симеон Велики“ и площад „Албена“ (тангиращи улици - ул. „Никола Й. Вапцаров“, ул. „Симеон Велики“, ул. „Москва“).

Предвидено е проектът да се реализира в периода 10.2016 г. – 03.2019 г., а размерът на БФП възлиза на 5,3 млн.лв.

На 20.06.2016 г. в Междинното звено на община Силистра е подаден проект "Реконструкция и рехабилитация на ул. "Симеон Велики" и площад "Албена" - гр. Силистра". Проектното предложение е подадено в Междинното звено (МЗ) и е в процес на оценка от страна на МЗ.