Община Шабла ще сезира Европейската комисия заради новата защитена зона Било
Община Шабла ще сезира Европейската комисия заради новата защитена зона Било / Дарик Добрич
Община Шабла ще сезира Европейската комисия заради новата защитена зона "Било"
68250
Община Шабла ще сезира Европейската комисия заради новата защитена зона "Било"
  • Община Шабла ще сезира Европейската комисия заради новата защитена зона "Било"

От община Шабла смятат да сезират редица институции в протест срещу приемането на новата Защитена зона „Било", каза в ефира на Дарик кметът проф. Райна Бърдарева. Зоната е одобрена на заседание на Националния съвет за биоразнообразие, както и от Министерски съвет. Тя обхваща предишната зона по "Натура 2000" - "Калиакра", която е разширена с 5 289 хектара и вече заема 8 620 хектара, като включва и територии от община Шабла и Генерал Тошево. Според Бърдарева зоната се създава изкуствено, за да бъде спряно изграждането на вятърни генератори.

Недоволството на шабленци е, че зоната прави невъзможно развитието на алтернативен и лечебен туризъм по 40-километровото черноморско крайбрежие на територията на общината, каза кметът. Притеснението е главно, че новата зона обхваща и Шабленска тузла, където администрацията иска да създаде условия за изграждане на санаториум за калолечение, какъвто инвеститорски интерес има заявен, каза Бърдарева.

От скоро, с решение на правителството на ГЕРБ, Тузлата е дадена за управление на община Шабла. Вече, с помощта на доброволци, са построени гнездилки и е прокарана екопътека. Бърдарева уточни, че трябва лечебната кал да се изгребва и използва непрекъснато, за да не се намали площта на водното огледало. Тя каза още, че големите количества тръстика пречат на живота на рибите и трябва растението да се коси и изкоренява.

От общината ще сезират Комисията за защита от дискриминация, защото смятат, че въвеждането на природозащитни механизми в Шабленския езерен комплекс и района на приморските туристически села Тюленово, Крапец и Езерец, ощетява местните жители и техните планове за икономическо развитие.
Заради административни нередности при приемането на зона "Било", от общината ще подадат жалба в Европейската комисия. Административен български съд може да бъде сезиран само от инвеститора, уточни кметът. Тя каза, че представители на местната власт не са били поканени на нито един форум по приемането на новата защитена зона. От администрацията протестират и липсата на публично обсъждане на плана за зоната сред населението.

Община Шабла ще сезира Европейската комисия заради новата защитена зона "Било"
netinfo

В Шабла предстои да бъде направено извънредно заседание на Общинския съвет относно Общия устройствен план, с който жителите на общината не са съгласни, защото също налага рестрикции за разработване на туристически обекти до морето, каза още Бърдарева. Тя сподели, че идеите на общинския екип са за изграждане основно на къмпинги.

За проблемите в общината кметът обвини Министерството на околната среда и водите и неправителствени организации като БДЗП, фондация „Льо Балкан" и "Зелени балкани". Тя смята, че техните интереси за опазване на природата са строго финансови и пречат на поминъка на хората.

Чуйте повече от Райна Бърдарева в аудиото.