/ netinfo
Община Добрич ще осигури една стипендия в размер на 1250 долара за обучение в Space Camp Turkey, съобщават от общината. Космическият центъра за деца и младежи, който се намира в град Измир, Турция, е един от трите в света, създадени по модел на NASA.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Центърът за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния лагер  вече 14 години.

Всяка година Центърът за творческо обучение организира конкурс за есе и видео есе по теми и награждава с пълни и частични стипендии за Space Camp Turkey деца и младежи, въз основа на изпратените от тях есета.

Община Гоце Делчев праща две деца на космически лагер

Освен от общината, още една стипендия за Добрич ще бъде предоставена от Центъра за творческо обучение. Всички дейности по конкурса в Добрич ще се осъществят от Общински младежки център „Захари Стоянов“.   

Космическият и научен център за обучение Space Camp Turkey се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката, математиката и технологиите.

Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда.

Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.