Областният управител стяга службите заради предстоящото застудяване и валежи
Областният управител стяга службите заради предстоящото застудяване и валежи / Дарик Добрич

Областният управител Детелина Николова апелира към всички да не предприемат пътувания, ако не са наложителни, с оглед на предупрежденията на специалистите от Националния институт по метеорология и хидрология за влошаване на времето, ново засилване на вятъра и снеговалежи. За избгяване на кризисни ситуации, тя е координирала с ръководителите на МБАЛ-Добрич и РЗИ да започне приемане на болните на хемодиализа, както и на родилки с термин до края на седмицата. Пациентите на хемодиализа ще бъдат настанени в МБАЛ - Добрич, а родилките - в болниците в Добрич, Балчик и Каварна.

През днешния ден машините на пътноподдържащата фирма продължиха работата по разширяване на стеснените пътни участъци на територията на областта. Пътищата в областта са отворени при тежки зимни условия. 9 машини опесъчават и обработват републиканската пътна мрежа.

С ограничение до 12 тона са: Коритен - Капитан Димитрово, Кардам - Дуранкулак, Вранино - Белгун, Добрич - Сърнино; с ограничение до 3,5 тона е Конаре - Травник - Божаново.

От Областния съвет за сигурност информират, по данни на БДЖ, че не пътува пътническия влак Добрич-Варна, Добрич-Кардам, а бързият влак София - Добрич пътува.

От общините няма подадени сигнали за бедстващи хора. Няма сигнали за възникнали проблеми следствие на повишаване на водни нива на територията на областта. Нивата на язовирите на територията на област Добрич се следят и към момента не се наблюдава покачване въпреки лекото затопляне през почивните дни, съобщава Красимир Куртев - главен специалист „Отбранителна и мобилизационна подготовка" в Областна администрация Добрич.

От „Енерго-Про" информират, че няма населени места без електрозахранване. Без вода поради аварии са селата Бранище и Методиево в община Добричка, Орляк и Зърнево - в община Тервел, Божаново и Твърдица - в община Шабла, Рогачево, Бобовец и Стражица - в община Балчик, и Габер и Огняново в община Крушари.