Област Добрич с няколко номинации за Годишните награди в туризма за 2016 година
Област Добрич с няколко номинации за Годишните награди в туризма за 2016 година / Дарик Добрич

Започна публичното онлайн гласуване за определяне на победителите в категориите на Годишните награди в туризма за 2016 на платформата www.tourismawards.bg. От тази нощ модулът за гласуване вече е пуснат, като всеки потребител може да избере своя фаворит. Всеки човек може да гласува във всяка една от 16-те категории, но да даде своя вот само веднъж. Гласуването ще продължи в рамките на 10 дни (до 18 декември 2016 г.).

В продължение на повече от един месец бяха подадени над 200 кандидатури в 15-теобявени категории (в 16-та категория „Изборът на българите“ номинираните са предварително определени). Поради големия интерес към някои от тях, срокът за кандидатстване бе удължен и са излъчени по-голям брой финалисти, с основната идея да бъдат отличени организациите и общините, които работят активно за подобряване на сектор туризъм в България.

Спечелилите участници ще бъдат обявени на специална церемония на 19 декември 2016 година.

В категорията „Иновация” са номинирани  iLoveDobrich – официалният интерактивен гид на Добрич и проект на Туристическо сдружение „Каварна“ за насърчаване на предприемачеството в сектор „туризъм”.

В категорията „Туристическа дестинация” са сред номинациите са община Каварна и проектът „Пъстрото лице на Добруджа”, в който участват общините Добрич,  Добричка, Балчик и Каварна.

Община Каварна е номинирана и в категорията „Община на 2016 година за морски туризъм”, наред с Варна, Приморско, Царево.

За журналистически материал е номиниран филм на БНТ, озаглавен  „Светлина в безкрая: Шабла”.

В категорията „Изборът на българите” са включени 100-те национални туристически обекта и 50-те малко познати туристически обекта. Сред първите са Дом-паметникът „Йордан Йовков” и Художествената галерия в Добрич, „Двореца” и Ботаническата градина в Балчик, археологическият резерват Нос Калиакра и Историческият музей в Каварна.

Областният управител Детелина Николова апелира да гласуваме за туристическите дестинации в област Добрич. "Нека дадем своя глас за туристическите обекти и дестинации от област Добрич и по този начин популяризираме красотата на региона. С вота си ще допринесем за развитието на сектора, повишаване на качеството на туристическите услуги и популяризирането на област Добрич като атрактивна туристическа дестинация", заяви Областният управител.