Кръговото за Албена по време на ремонта в последните седмици
Кръговото за Албена по време на ремонта в последните седмици / Дарик Добрич
Ремонтът на околовръстното шосе на Добрич ще завърши в срок, уверяват от Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ в отговор на въпроси, поставени от Дарик Добрич. Кръговото шосе е част от рехабилитацията на пътя Варна-Добрич, разделен в четири лота. Вече са завършени два от тях – общо 15.5 км, които бяха открити през август официално. До средата на ноември трябва да бъдат завършени и останалите 14 км от трасето, които включват околовръстното.

Направиха символично откриване на ремонтиран участък от пътя Добрич-Варна
 
Зададохме няколко въпроса на Пътната агенция, с оглед на коментарите на добричлии по повод извършващия се ремонт. Впечатление в него прави най-вече последователността на дейностите. Попитахме институцията, възложител на дейностите на ремонта, който се финансира по ОП „Региони в растеж“, ще бъде ли спазен крайният срок и кога точно е той; кога ще бъде положен асфалт на кръговото в посока Албена и защо този участък престоя на чакъл повече от месец без да се извършва дейност, което създаде много неудобства на шофьорите и силно запрашаване в района. Другите въпроси касаеха именно сроковете в графика - защо има дни и седмици, в които изпълнителят на обекта не работи и има ли някакви санкции за бездействие?

Кръговото за Албена
Дарик Добрич

От АПИ получихме следните отговори:
„Срокът за завършване на рехабилитацията на 14 км от път ІІ-29 Добрич – Кардам е през ноември 2018 г. Обектът се изпълнява в график и срокът за приключването му ще бъде спазен. В момента участъкът се асфалтира, а след това предстои полагането на маркировката, пътните знаци и т. н. Работата на кръстовището в посока курортен комплекс „Албена“ продължава. По време на строителните работи се наложи изпълнението на допълнителни дейности, свързани с дълбочинно укрепване на основите на пътя. Целта е качествено изпълнение на строително-монтажни работи, които се извършват по утвърдения график и в технологична последователност. Запрашаването в района е от непрекъснатия трафик от тежкотоварни автомобили по направлението ГКПП Кардам, тъй като ремонтните дейности се извършват без пълно спиране на движението. За намаляване на запрашеността отсечката периодично се оросява с цистерни с вода“.
 
Обърнахме се за коментар и към кмета на Добрич с въпрос дали в Общината се внасят много жалби за състоянието на околовръстното и за хода на ремонта, който създава неудобства. Йордан Йорданов обясни, че има депозирани много сигнали за неудобствата при ремонта на пътя и на всички тях от общинска администрация отговарят, обяснявайки на гражданите, че околовръстното шосе е част от републиканската мрежа и за него отговорност носи Областно пътно управление. Той допълни, че е водил разговори с Пътната агенция относно дейностите, като оттам го уверяват, че при ремонта на пътя Варна-Добрич ще бъде спазен крайният срок. Йорданов каза още, че е разговарял и с технически ръководители на ремонтните дейности, от които разбрал, че има подизпълнители на обекта, които понякога ползват по-голям капацитет в работата си на трасето, а понякога – по-малък, но всички уверили, че ще се активизират в оставащите до крайния срок месец и половина.