/ АПИ
В центъра на село Стожер бе направено символично откриване на рехабилитираните 15,5 км от път II-29 Варна - Добрич. Те са част от ремонт по ОП „Региони в растеж“ на близо 30 км от второкласния път, които са разделени в два лота.

В лот 4 са рехабилитирани два участъка. Първият започва на 500 м след разклона за с. Любен Каравелово и завършва при отклонението за с. Новаково и с. Крумово, а вторият е в близост до разклона за с. Дебрене и е до отбивката за с. Стефаново. Трасето преминава през центъра на село Стожер.

Откриване на ремонтиран участък
АПИ

Отсечките са с нова асфалтова настилка, маркировка и знаци. За доброто отводняване са направени нови облицовани окопи и дренажна система. Изградени са спирка при кръстовище за село Дебрене и две повдигнати пешеходни пътеки в Стожер. В основния ремонт на първите готови отсечки, включени в лот 4, са инвестирани над 8,5 млн. лв.

Откриване на ремонтиран участък
АПИ

2.5 км между двете готови отсечки, които не са рехабилитирани, ще бъдат скоро подобрени. Строителните работи на останалите 14 км от пътя между Добрич и Кардам (вкл. околовръстното шосе), част от лот 5, продължават и се очаква да завършат през ноември.
 
На откриването на участъка от пътя бе направен водосвет. Присъстваха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, народният представител Пламен Манушев, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, кметовете на Добрич и Добричка община, представители на строителя и надзора.

Откриване на ремонтиран участък
АПИ

„Второкласният път II-29 е най-кратката връзка между Румъния с курортите по българското Черноморие и е основна транспортна комуникация между Варна и Добрич. Пътят е важен за икономиката и туризма на региона“, подчерта инж. Глосов.

Той призова шофьорите да карат разумно, защото много често, след като пътят се ремонтира, се увеличават и пътните инциденти заради карането със скорост много по-висока от разрешената. Инж. Глосов съобщи, че продължава ремонтът  на 9 км от път  II-71 Добрич - Албена.

Паралелно с ремонта на пътя Добрич-Варна, община Добричка реализира и свой проект за смяна на 1800 метра водопровод по цялата дължина на главната улица на Стожер, припомни кметът Тошко Петков.

Стойността на проекта е 324 000 лева, от които 300 000 от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), а 24 000 – от бюджета на общината. Направени са 116 отклонения – домови и към улиците, по които има водопроводи, както и 12 противопожарни хидранта по целия маршрут.